Tehnologija anisoprinta novo je rješenje za proizvodnju izuzetno čvrstih i laganih dijelova i struktura od kompozitnih materijala sa širokim rasponom fizičkih i mehaničkih karakteristika.

Moćan, pouzdan, drugačiji od ostalih

Jednostavan za korištenje, poseban „desktop“ 3D printer spreman na sve zahtjeve industrije, standarde i preciznost. Iznimno moćna i stabilna platforma namijenjena za industrijsku primjenu. Printanje kompozitnim vlaknima ostvaruje visoku čvrstoću modela.

Suvremeni (CFC i FFF) 3D printer ANISOPRINT COMPOSER

GRIJANA STAKLENA, IZMJENJIVA PODLOGA DO 120°C

GLAVA PRINTERA: FFF EKSTRUDER I CFC EKSTRUDER S REZAČEM ZA KOMPOZITNA VLAKNA

Dva ulaza, jedan izlaz u Composite Ekstruderu

Kao što je opisano i na donjoj slici na kompozitnom ekstruderu se nalaze dva ulaza. Jedan je predviđen za kompozitna vlakna, a drugi za filament kojim se povezuje vlakno. Na dnu ekstrudera kroz mlaznicu izlazi homogena smijesa filamenta s kompozitnim vlaknima.   

ANISOPRINT CFC (Composite filament coextrusion) TEHNOLOGIJA

Anisoprint tehnologija temelji se na polaganju kompozitnih niti (CFC composite filament coextrusion). Različiti termoplastični polimeri mogu se ojačati kompozitnim vlaknima, konsolidirati i stvrdnuti u jednostupanjskom potpuno automatiziranom procesu koji ne zahtijeva naknadnu obradu. Dvije komponente (vlakna + impregnacija) osigurava nisku poroznost, dobru adheziju vlakana na polimer i vrhunska mehanička svojstva.

Anisoprint omogućuje aditivnu proizvodnju laganih dijelova kompozitnih materijala složenog oblika s vrhunskim mehaničkim svojstvima za krajnju proizvodnju u zrakoplovnoj, automobilskoj, robotičkoj i zdravstvenoj industriji. Nove tehnologije želi zamijeniti metalne dijelove optimalnijim dijelovima od kompozitnih materijala u širokom spektru slučajeva.

Anisoprint Composer može raditi s sljedećim kompozitnim materijalima:

  • CCF composite carbon fiber
  • CBF composite basalt fiber

U nastavku je slikovito prikazana klasična FDM tehnologija u odnosu na kompozitnu FDM tehnologiju 3D printanja.

Anisoprint CFC tehnologija

KOMPOZITNI MATERIJALI

CCF – Composite Carbon Fiber

Anisoprint CCF je dvo-komponentni materijal, koji sadrži ojačavajuće Karbonsko vlakno i vezivnu komponentu (impregnacijsko sredstvo). Vezivna komponenta osigurava kvalitetnu impregnaciju vlakna karbona za ojačanje i dobru adheziju na različite vrste termoplastičnih materijala. Različiti termoplastični vezivni materijali mogu se koristiti za postizanje željenih fizikalnih svojstava, toplinskih, kemijskih, otpornost na vanjske uvijete ili druga svojstava. Materijal nastaje u procesu koekstruzije CCF ojačavajućeg vlakna i termoplastične niti za konsolidaciju na licu mjesta.

Kompozitna vlakna koriste se za ojačanje plastike tijekom izrade modela, što čini model lakšim i tvrđim od aluminija.

Anisoprint CCF 1.5K isporučuje se na spulama od 750 m vlakana, što je dovoljno za izradu potpuno kompozitne kocke 56x56x56 mm ili potpuno kompozitne ploče veličine A3 papira i debljine 2,9 mm.

 

CBF – Composite Basalt Fiber

Anisoprint CBF je dvo-komponentni materijal, koji sadrži ojačavajuće Bazaltno vlakno i vezivnu komponentu (impregnacijsko sredstvo). Ima veliku pažnju u industriji kompozita, jer je kemijski stabilan i imaju izvrsna mehanička i toplinska svojstva. Zbog svoje visoke komercijalne vrijednosti, Bazalt ima mnogo primjena u polimernoj i građevinskoj industriji. Iako je doza Bazalta ključni čimbenik u kompozitima ojačanim bazaltnim vlaknima (BFRC), a mehaničke se značajke značajno poboljšavaju kako se doziranje povećava, sučelje vlakno-komponent je još jedan važan parametar koji određuje performanse BFRC-a tijekom njihovog vijeka trajanja. Prianjanje između komponente i Bazalta presudno je za prijenos naprezanja i poboljšanje mehaničkih svojstava kompozita.

Kompozitna bazaltna vlakna nude sljedeće pogodnosti:

  • 15 puta tvrđa i čvršća od uobičajene plastike
  • Odnos čvrstoće i mase više je od dva puta veći nego za aluminij 2024-T351
  • 5 puta lakši od čelika i jak kao nehrđajući čelik

Anisoprint CBF isporučuje se na spulama od 750 m Bazaltnog vlakana.

 

U nastavku su navedeni parametri razlike između Karbona i Bazalta

anisoprint composer

SLICER SOFTVER AURA

Uz Anisoprint Composer posebni softver (slajser) Anisoprint Aura uključen je besplatno za pripremu zadataka printanja. Omogućuje slajsanje 3D modela u određenom formatu (STL, STEP, IGES), optimiziranje i podešavanje putanja i volumenskih udjela kopozitnih vlakana u različitim zonama modela.

Aura nudi mogućnost definiranja različitih temperatura za klasične i kompozitne mlaznice, postavljanje makro slojeva s boljim tolerancijama debljine, definiranje neojačanih putanja za printanje, lomljivih ili rastopljivih potpornih struktura koje će se printati s plastičnom mlaznicom.

anisoprint composer
anisoprint composer

COMPOSER A3 I COMPOSER A4

Anisoprint u svom proizvodnom asortimanu Composer 3D printera nudi dva izbora.

  1. Composer A4 – gabariti printanja su 296 x 210 x 140 mm
  2. Composer A3 – gabariti printanja su 420 x 297 x 210 mm

Osim gabarita printanja samo ih još razlikuje masa samog printera, položaj ekstrudera i njihova vanjska dimenzija uređaja. Više o svim ostalim parametrima navedenih 3D printera možete pogledati na niže navedenoj slici.

0